Maak een reservering

  • Uitgeserveerd ontbijt met uitchecken tot 12.00 uur
  • Kosteloos gebruik van Finse sauna en bioscoop
  • Gratis WiFi en parkeren (op eigen terrein)

Kroniek van een hotel

Wild en wijn, de hoogmis van de gastronomie

Wilde eend. Smakelijker vlees is nauwelijks denkbaar. Op voorwaarde uiteraard dat aan het fornuis –in kokskringen de kachel genoemd- een kenner en een liefhebber staat. Medio oktober wordt het wildseizoen ingeluid. Voor erkende lekkerbekken is dat een synoniem voor de hoogmis van de gastronomie.

Er zijn ook lieden die het wildseizoen als een rariteit ondergaan. Omdat ze niet zijn opgegroeid met fazant en zuurkool. Of met hazenbout en cranberries. Of met die wilde eend met een saus gebaseerd op kersen. Of met reerug met een portsaus. Wild zwijn, hazenpeper, patrijs. Het wildseizoen kent vele variaties, maar is voor de jongste generatie bijna onbekend terrein.

Wildhandels zijn er nagenoeg niet meer. De poelier sterft als het ware uit, of is omgeturnd tot een echte kippenboer. Kipburgers, kipsate’s, kipkarbonades. Ook lekker wellicht maar met wild heeft het weinig tot niets van doen. Het is bijna junkfood geworden. Snel klaar. Daar raadplegen we pagina 80 van ons favoriete kookboek (Terence en Caroline Conran, 1980) niet voor.

Je trekt er ook geen stevige Bordeaux voor open. Bij wild hoort een goed glas wijn. Dat hoeft niet per se wijn uit Frankrijk te zijn. Het wijnlandschap beslaat bijna de hele wereld. Van Nieuw-Zeeland tot Californië, van Hongarije tot Chili. Op de meest merkwaardige plekken tref je anno 2018 wijnstokken aan. In het noordwesten van Argentinië heeft de Zwitserse familie Hess bij voorbeeld een prachtig wijnbedrijf in het leven geroepen. Nota bene op drie duizend meter hoogte. Omringd door nog hogere Andes-toppen.

Er komen kostelijke wijnen vandaan. Op de markt onder de naam Colome. Buitengewoon geschikt ook om de reerug weg te spoelen. Of, beter nog, op te waarderen.

Minimaal tot en met de jaarwisseling wild op het menu. Te Lunia combineren we in deze tijd van het jaar tradities aan –misschien- wel de smaak van toen. Ook bestemd voor de jongste generatie. Juist bestemd voor de jongste generatie! Eet smakelijk.

Blog

Van een sentimental journey naar bridge te Lunia

Van een sentimental journey naar bridge te Lunia | 15 oktober 2018

Je vloog er, eenenvijftig jaar geleden, nog met een Dakota naar toe. Pracht... Verder lezen

Van doctorandus P en Na na na tot Open Stal 2018

Van doctorandus P en Na na na tot Open Stal 2018 | 2 juni 2018

  Doctorandus P vandaag op Radio 1 beluisterd. Bijzonder mens, fenome... Verder lezen

Restaurant

In het monumentale pand Lunia, restaurant in Friesland te Oldeberkoop bevindt zich op de begane grond het a la carte-restaurant en de lounge. Bij mooi weer kunt u ook op het terras ontbijten, lunchen en/of dineren.

Lees meer

Kosteloos gebruik van Bioscoop

In de Lunia cinema graag vooraf reserveren en aangeven welke Netflix of Pathé film wij voor u kunnen draaien. Er staan 8 bioscoopstoelen in de bioscoop. Wilt u liever privé kijken? Geen probleem, even aangeven bij de reservering. 

Zakelijk

Lunia is een kleinschalige vergaderlocatie in Zuidoost Friesland. Oldeberkoop is centraal gelegen voor de noordelijke provinciën. De intieme landelijke sfeer van de vergaderlocatie met de persoonlijke gastvrije ontvangst zullen het imago van uw bedrijf ten goede komen.

Lees meer over de zakelijke mogelijkheden

Evenementen

Lunia's Kerstmarkt

Lunia's Kerstmarkt | 18 december 2018

  Hoe werkt de Kerstmarkt waar u zelf uw kerstpakket samen kan stelle... Bekijk dit evenement

Kerstwandeling

Kerstwandeling | 25 december 2018

Kerstwandeling onder begeleiding van Karst Berkenbosch.  (De wandelin... Bekijk dit evenement

Wijn-spijswandeling (Voorjaarseditie)

Wijn-spijswandeling (Voorjaarseditie) | 26 mei 2019

15.00 - 18.00 uur. WSET wijndeskundige Esther Oost in samenwerking met cult... Bekijk dit evenement

Wijn-spijswandeling (Najaarseditie)

Wijn-spijswandeling (Najaarseditie) | 1 september 2019

15.00 - 18.00 uur. WSET wijndeskundige Esther Oost in samenwerking met cult... Bekijk dit evenement

Geschiedenis

De geschiedenis van het monument Lunia gaat terug tot 1861. Het was toen gebouwd als een villa met één verdieping. Mr S.G. Manger Cats, rechter in het kanton Oldeberkoop woonde er met zijn echtgenote Riemke Lunia, de villa kreeg haar naam.

Lees verder

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal zes keer per jaar een mailing met nieuws en aanbiedingen van Hotel Restaurant Lunia.

Inschrijven