Maak een reservering

  • Uitgeserveerd ontbijt met uitchecken tot 12.00 uur
  • Kosteloos gebruik van Finse sauna en bioscoop
  • Gratis WiFi en parkeren (op eigen terrein)

Kroniek van een hotel

Van een sentimental journey naar bridge te Lunia

Je vloog er, eenenvijftig jaar geleden, nog met een Dakota naar toe. Prachtig eiland toen, Majorca. Het leven was er nog Spaans. Tussen twee en vijf uur ’s middags lag de bevolking plat want de siësta was nog een werkelijke siësta. Kortom, de wens om een sentimental journey te ondergaan was al langere tijd aanwezig en dat werd dan 2018. Vliegen vanaf Groningen om de massa op Schiphol te vermijden. Oma en Opa en de kleinkinderen naar zo’n resort waar van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat entertainment wordt aangeboden.

Was het omdat we de brandende zon al zat waren omdat we thuis, in Nederland dus, al aan de ene na de andere hittegolf waren blootgesteld? Was het omdat je het Majorca van vijftig jaar geleden niet herkent? Omdat elke vorm van origineel Spaans leven is uitgebannen? Omdat zo’n dorp als Cala d’Or barst van de eettenten die stuk voor stuk tapas als hemelse gerechten aanprijzen. Omdat in zo’n resort de handdoeken al in de vroege ochtend over ligstoelen worden uitgespreid waarmee weer een dag bakken aan de rand van het zwembad wordt verzekerd?

Ach, kinderen ervaren dat niet als vervelend. Sterker nog, ze vervelen zich geen moment. Maar Oma en Opa? Die zijn geheel tevreden nu de zomer zich naar het einde beweegt. Ze maakten nog een staartje van de Open Stal Kunstroute mee, ze onderwierpen zich aan het culinaire aanbod van Lunia –chapeau keukenbrigade- en stelden met veel genoegen vast dat er weer wordt getraind op voet- en korfbalvelden. Het is weer business as usual in Oldeberkoop en dat is goed zo. Rust en regelmaat- wie bepleitte dat toch ooit, zijnde de gewenste opvoedmethode?

Te Lunia wordt ook alweer bridge gespeeld. Het seizoen is begonnen, hoera! Merkwaardig toch dat zo’n spel, ooit exclusief beoefend door het oude geld, ineens een volkssport wordt. De bridgebond telt ruim honderdduizend leden en nog veel meer liefhebbers, zoals in Oldeberkoop waar de nadruk op recreatie, een goed gesprek na afloop en een stevige borrel ligt. Maar eens per jaar wordt er in Oldeberkoop ook serieus wedstrijdbridge gespeeld. Ditmaal wordt voor de negende keer het zgn. Lunia Butler Invitatietoernooi georganiseerd, bedoeld voor de zestien beste bridgeparen van Friesland.

Misschien iets om in de agenda te noteren: 13 oktober as. Toeschouwers die in bridgekringen kibitzers worden genoemd –elke sport heeft zo zijn eigen jargon- zijn van harte welkom. Mooie gelegenheid trouwens om ook eens de menukaart van Lunia te bestuderen. Op een voorwaarde: u mag er geen aanbod van tapas verwachten.

Blog

Van doctorandus P en Na na na tot Open Stal 2018

Van doctorandus P en Na na na tot Open Stal 2018 | 2 juni 2018

  Doctorandus P vandaag op Radio 1 beluisterd. Bijzonder mens, fenome... Verder lezen

Een nieuwe website- graag commentaar

Een nieuwe website- graag commentaar | 9 februari 2018

De digitale revolutie. U ontkomt er niet aan, deze kroniekschrijver ontkomt... Verder lezen

Restaurant

In het monumentale pand Lunia, restaurant in Friesland te Oldeberkoop bevindt zich op de begane grond het a la carte-restaurant en de lounge. Bij mooi weer kunt u ook op het terras ontbijten, lunchen en/of dineren.

Lees meer

Kosteloos gebruik van Finse sauna en Bioscoop

In onze prachtige binnentuin kunt u als hotel- en/of restaurantgast kosteloos gebruik maken van onze Finse sauna.

Hoe het werkt? simpelweg de receptie informeren en pakweg een half uur later is de sauna op temperatuur. Handdoeken treft u in de kleedruimte aan waar ook gekoelde frisdranken, bier en wijn te vinden zijn. Badjassen kunnen bij de receptie geleend worden.

In de Lunia cinema graag vooraf reserveren en aangeven welke Netflix film wij voor u kunnen draaien. Er staan 8 bioscoopstoelen in de bioscoop. Wilt u liever privé kijken? Geen probleem, even aangeven bij de reservering. 

Zakelijk

Lunia is een kleinschalige vergaderlocatie in Zuidoost Friesland. Oldeberkoop is centraal gelegen voor de noordelijke provinciën. De intieme landelijke sfeer van de vergaderlocatie met de persoonlijke gastvrije ontvangst zullen het imago van uw bedrijf ten goede komen.

Lees meer over de zakelijke mogelijkheden

Evenementen

Wijnspijswandeling

Wijnspijswandeling | 30 september 2018

15.00 - 18.00 uur. WSET wijndeskundige Esther Oost in samenwerking met cult... Bekijk dit evenement

Wijnspijsavond

Wijnspijsavond | 4 november 2018

Een avond met vinoloog Freerk de Boer van Icarius wijnen en chefkok Wilco A... Bekijk dit evenement

Kerstwandeling

Kerstwandeling | 25 december 2018

Kerstwandeling onder begeleiding van Karst Berkenbosch. Kerstverhaal, wande... Bekijk dit evenement

Geschiedenis

De geschiedenis van het monument Lunia gaat terug tot 1861. Het was toen gebouwd als een villa met één verdieping. Mr S.G. Manger Cats, rechter in het kanton Oldeberkoop woonde er met zijn echtgenote Riemke Lunia, de villa kreeg haar naam.

Lees verder

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal zes keer per jaar een mailing met nieuws en aanbiedingen van Hotel Restaurant Lunia.

Inschrijven