Chef Kok Martin Hoppers

26 oktober 2023
Chef Kok Martin Hoppers

Koken is een kunst, wordt beweerd. Het is een gezegde dat om de juiste interpretatie vraagt. Sommigen verwarren koken met een trucje. Je beheerst het of juist niet. Je hebt ook koks die koken werkelijk als kunst beschouwen en een ongebreidelde ambitie kennen om als de Rembrandt van de keuken bestempeld te worden.

Bernard Loiseau was er zo een, volgens menigeen de evenknie van Jean Paul Bocuse. Hij bestierde zijn fameuze restaurant la Cote d‘Or in de overigens weinig bijzondere provincieplaats Saulieu. Dat weerhield de culinair minnende wereld niet om urenlang in de bus de afstand van het vliegveld te Lyon vv. te overbruggen om dit unieke drie sterren eettheater bij te wonen.

Of het de moeite waard was? We hadden al eens eerder kikkerbillen gegeten, maar de billen van onze Bernard waren toch anders.  Het complete gezelschap van Aziaten en Amerikanen vonden het te gek. Geweldig. In het pre-Euro tijdperk werd er voor een menu 900 Franse francs berekend maar dat bleek  voor niemand een bezwaar, dus werd er een extra fles Puligny-Montrachet besteld.

Een half jaar later was Bernard Loiseau niet meer. Iemand had laten doorschemeren dat hij een van zijn Michelin-sterren zou verliezen en die vernedering wilde hij niet meemaken- hij pleegde met zijn jachtgeweer zelfmoord.

Zo gek wordt het bij Lunia nooit. Zo gek is de nieuw benoemde chef-kok Martin Hoppers trouwens niet. Passie voor het vak kan hem niet ontzegd worden. Dat wordt aan de hand van zijn erelijst wel duidelijk. Op zijn palmares staan tal van prijzen, aanvankelijk als actief kok en later als begeleider van nationale kookteams. Je vraagt je af: hoe komt een geboren Zeeuw in Friesland terecht?

Dat heeft een beetje met leeftijd te maken. Martin is intussen 59 en was op het bestaan in de dynamische en dus drukke randstad uitgekeken. Ondanks al die prestigieuze restaurants en hotelketens waar hij werkzaam was. Wat minder verkeer en uitzicht op prachtig onderhouden landerijen trokken hem naar het Friese platteland.

Maar koken blijft zijn passie. We heten hem vooral daarom van harte welkom en stiekem hopen we dat de gasten van Lunia zich daarbij aansluiten. Eet smakelijk.