Fly-overs, een primeur in het Friese landschap

10 januari 2018 Fly-overs, een primeur in het Friese landschap

De herstructurering van de rotonde Joure nadert zijn voltooiing.

Dat is groot nieuws. Althans, dat is groot nieuws voor wie in Friesland woont of als bedrijf gevestigd is. Enig ander knooppunt in Friesland wordt nooit genoemd als op Radio 1 de files worden opgesomd. 
Alleen in Joure wil het verkeer nog weleens dichtslibben. Omdat je daar kan afslaan richting Sneek en de Afsluitdijk, of richting Lemmer en de Noordoostpolder, of naar Heerenveen en Groningen, of om heel gewoon het centrum van Joure in te rijden.

Over een paar maanden is dat allemaal voorbij. Dan prijst Friesland zich gelukkig met de zegeningen van heuse fly-overs, min of meer een primeur in dit weidse landschap.

Ach, Friesland, afgezien van de taal: totaal anders. Geen brain- en businessparken langs de snelweg maar zicht op het Tjeukemeer of de Langweerder Wielen. Op de afslag van de golfbaan heerst er nog stilte in plaats van het lawaai van langs denderend vrachtverkeer. Zware industrie? Vergeet het maar. Men houdt zich hier in leven dankzij het toerisme, dankzij alles wat met zuivel te maken heeft, dankzij de kennis van water en watersport en te Leeuwarden, de onderschatte hoofdplaats, komen we ook nog enige know how van het verzekeringswezen tegen en uiteraard het CJIB,  het incassobureau van de overheid.

Maar sullig is Friesland ook niet. Tal van musea en bezoek vooral de veel geprezen tentoonstelling van Mata Hari, ook een Friezin trouwens. Soms swingt het voetbal van Heerenveen en soms worden er in Thialf wereldtijden geschaatst. In 2018 is Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa en worden er honderdduizenden belangstellenden verwacht. En vergeet intussen de kwaliteit van de Friese keuken niet. Hoogwaardig.

Langzaam rukken we op naar het einde van 2017. We spelen in hotel restaurant Lunia daar richting Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw met traditionele waarden op in. Gastvrijheid. Met het vermogen om te improviseren. Met dienstbaar zijn aan de gast. Met culinaire prestaties. Dat alles in de sfeer van vroeger en met het gemak van deze tijd. Zoals gezegd, totaal anders.