Geen ijspret? Dan de sauna in

11 maart 2020
Geen ijspret? Dan de sauna in

 Te Biddinghuizen wordt normaliter geschaatst. Een baan van tweeëneenhalve kilometer, drie meter breed. Een merkwaardig lint door een polderlandschap waar eens de Zuiderzee vrij spel had. Het is 14 januari 2020 als een gezelschap schaatsrecreanten hier vanuit Oldeberkoop neerstrijkt. Misschien is het wel een uitstervend ras, dat van die lieden die weer en wind trotseren om zich in de wereld van Anton Pieck te wanen: zwieren over het ijs.

Hoe lang is het alweer geleden dat er van een serieuze schaatstocht sprake was? Om maar te zwijgen van een legendarische Elfstedentocht of –minder bekend- de Noorderrondit over de rivieren en kanalen van de provincie Groningen, een barre beproeving volgens de kenners. Menigeen verlengt daartoe trouw het zogenaamde iesbewies om een illusie (?) in stand te houden: elke dag komt ook de volgende Noorderrondrit een dag dichterbij.

Sommigen geven de hoop op die veertiende januari te Biddinghuizen op. Bij twaalf graden boven nul smelt zelfs het ijs van een kunstijsbaan, dus is er geen ijspret: de baan is gesloten. Dat moeten we even laten doordringen. Het is 14 januari en we kunnen zelfs geen kunstijs meer produceren! Wat dat betekent? Geen koek en zopie. Geen warme chocolademelk. Hoezo twijfel over een veranderend klimaat? Hoezo twijfel over opwarming van de aarde?

Laten we ook eens naar de natuur kijken. Naar die bulten in tuinen, akkers en weilanden, omdat de mol overdreven vroeg actief is. Naar de magnolia, nu al volledig in knop. Naar de hortensia’s waar het blad uitloopt. Naar, vroeg in de ochtend, het vogelbestand, dat luidruchtig het einde van de winter, die misschien wel nooit winter wordt, aankondigt.

Een beetje troost is er nog wel. In het hier nabij gelegen Thialf kun je nog baantjes trekken. Het is geen natuurijs, het is geen Biddinghuizen, een fascinerend uitzicht ontbreekt, maar het is er wel: ijs. En verder raden we een ieder aan zich de kou van de winter te verbeelden, zich bibberend richting de sauna van Lunia te verplaatsen, aldaar het genot van een privédomein incluis stoomcabine te ondergaan en vervolgens een stevige borrel, bij voorkeur een Beerenburg, te bestellen.

Je moet wat als de wind nooit meer uit noordoost waait.