Een monumentale omweg

19 oktober 2022
Een monumentale omweg

Wat doen we? De zomer recapituleren? Of toch maar vooruit blikken? Een beetje van het een en een beetje van het ander?

Deze kroniekschrijver was onlangs in Winterswijk. Op uitnodiging van alleraardigste vrienden die vanuit de Randstad in het oosten in plaats van het noorden waren neergestreken. Te Winterswijk werd bridge gespeeld, de zogenaamde Monumenten Drive. Nooit geweten dat Winterswijk tal van monumenten telt? U bevindt zich in goed gezelschap, ondergetekende ook niet.

Gerrit Komrij werd in Winterswijk geboren, de schrijver/dichter, een icoon in de literaire wereld. En Piet Mondriaan bracht er zijn jeugd door. Met een verwijzing naar de schilder werd er ook in Villa Mondriaan een rondje bridge gespeeld. Dat betekende een beetje kou lijden want meer dan achttien graden mocht het niet worden. Maar het decor was formidabel: prachtige werken van de familie Maris, waarvan Jacob Maris uiteraard de meest belangwekkende was.

Zo’n ervaring kriebelt. Zo’n ervaring leidt ook tot een volgende tocht naar een museum. Wat zal het ditmaal worden? Het Fries Museum te Leeuwarden? Museum Belvédère in het Oranjewoud, de trots van het Friese Haagje, Heerenveen dus? Alleen de architectuur van dit gebouw is al een bezoek waard. Er is in Belvédère veel werk van Friese kunstenaars ondergebracht, een geweldig initiatief.

Als uitvalsbasis kan hotel Lunia dienst doen. Lunia heeft de status van een gemeentelijk monument en de reputatie van gastvrijheid uit –bijna- vervlogen tijden. In de aanloop naar het jaar 2023 wordt er even niet met QR-codes gewerkt. Tenslotte ligt de stormloop op het terras alweer achter ons.
Kies, zodra het jachtseizoen geopend is, voor wild, een stevige rode wijn en voer een goed gesprek. Over kunst bij voorbeeld. Of over het schaatsseizoen. Of over Oranje dat wereldkampioen wordt in – god betere ‘t- Qatar.

We beloven u een warm welkom.